Sömnparalys

Någon som varit med om något som heter sömnparalys? Och vet något som kan hjälpa mot det?  Så sjukt otäckt… Har haft problem med det till och från i ett år nu. Ibland går det veckor utan att det händer och så plötsligt så händer det igen med jämna mellanrum.. Har lärt mig att det kommer oftare om jag sover på rygg eller somnar mitt på dagen. 

För er som inte vet vad det är:

” Sömnparalys eller sömnförlamning är ett förlamande tillstånd som kan uppkomma när man håller på att somna eller vakna. Under REM-sömnen stänger hjärnan av de flesta av kroppens viljestyrda muskler för att man inte ska röra sig när man drömmer. När man sedan drömmer att man till exempel springer känns det helt verkligt trots att man i verkligheten inte vevar med benen i sängen. Det enda undantaget är ögonen, som i verkligheten rör sig som i drömmen. Vid sömnparalys stängs muskelkontrollen av för tidigt eller slås på för sent så att man inte kan röra sig trots att man är vaken. Om man inte vet vad som har hänt får man lätt panik när tillståndet uppkommer, men det är inte farligt och går över av sig självt efter ett tag.

Vissa människor kan få hallucinationer av olika slag när de är i sömnparalys, s.k. hypnagoga och hypnopompahallucinationer. Dessa kan bestå i skräckfyllda känslor av att någon är i rummet eller vid sängen samtidigt som man själv inte kan röra sig. Den förlamning och de hallucinationer man upplever vid sömnparalys, är således delar av REM-sömnen som stannat kvar trots att man redan har vaknat.” (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sömnparalys

Kortfattat så utspelar det sig för mig genom att precis när jag känner att jag håller på att somna så blir jag plötsligt förlamad i hela kroppen och det ända jag kan göra är att se, höra och känna. Som alltid så hör jag den yttre dörren öppnas och sedan hör jag steg in till mitt sovrum. Och in kommer en man. Alltid samma man. Sedan försöker jag i panik att skrika eller knuffa på Andreas men det går inte för jag kan inte röra mig eller prata.. Så sjukt läskigt! Slutar ofta med att jag vaknar upp i panik där jag ropar på eller knuffar till Andreas. Har jag otur så är jag så pass trött att jag ”somnar” om direkt och så börjar allt om från början. 

I flera veckor så har jag sovit hur bra som helst och så plötsligt så hände det igen i förrgår.

12267141_35

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s