Min Historia- Linnea Mellgren om att drömma om mästerskap

”I tredje delen av vår följeserie Min historia träffar vi Linnea Mellgren för att prata om passionen till sporten och att jaga sin stora dröm- att få tävla ett internationellt mästerskap!

IMG_1477

Att man ska hålla fast vid sina drömmar och aldrig ge upp kan låta som klyschor men för Linnea Mellgren, som är ett starkt namn i konståkningssverige, är det motivationen och drivet till alla träningstimmar hon lägger ner på isen.

– Att få åka ett internationellt mästerskap har varit min största dröm sedan jag var liten. Det är det som driver mig varje dag och sporrar även när jag är trött eller har en dålig dag, berättar Linnea.

Linnea kom i kontakt med konståkningen tack vare sin syster- och en slump. När storasyster Hanna skulle åka på allmänhetens åkning hemma i Enköping, där Linnea växt upp och bedrivit större delen av sin konståkningskarriär innan studierna ledde henne till Helsingborg, blev det fel med tiderna och istället för allmänheten var det konståkarna som intog isen den där dagen. Hanna fick vara med på ett hörn och fastnade för konståkningen som senare också skulle bli lillasyster Linneas stora passion.

– Jag dansade faktiskt balett när jag var liten men när jag var kring fem år provade jag på konståkningen och började älska det, berättar Linnea som nu är inne på sin tjugoförsta konståkningssäsong.

Säsongen som väntar är speciell på många vis- inte minst för att drömmen om ett internationellt mästerskap kommit ett steg närmare tack vare systrarna Joshi och Viktoria Helgesson, som genom fantastiska insatser vid EM i Stockholm i vintras, säkrade tre svenska platser i damklassen vid kommande EM som går av stapeln i Slovakien efter årsskiftet.

– Mitt stora mål är att knipa en utav EM-platserna så den här säsongen jobbar jag efter den målsättningen och prioriterar träningen framför allt annat, säger Linnea som är noga med att påpeka att det finns många duktiga åkare i Sverige och att konkurrensen är stenhård.

Hösten blir tävlingstät för Linnea som kommer att tävla flitigt på både elitserietävlingar och internationella tävlingar för att samla rankingpoäng, kvalificera sig till SM, hålla EM-drömmen levande och jaga de tuffa poänggränser som är en förutsättning för att vara en ens påtänkt mästerskapskandidat. För ett par helger sedan avgjordes säsongens första tävling, Elitseriepremiären i Luleå, och närmast väntar en internationell tävling i Nice.

– Det var skönt att komma igång med tävlingssäsongen och härligt att få med sig en guldmedalj hem från Luleå. Såhär i början av säsongen känner man sig aldrig hundra procent tävlingsredo men jag har siktet inställt på att vara på topp inför säsongens fösta internationella tävling i Nice om några veckor och sedan hålla mig där hela säsongen, säger Linnea med ett leende och fortsätter:

– Varje tävling under hösten blir väldigt viktig så det var skönt att få med sig en bra känsla hem från Luleå!

Men hur är det att kämpa stenhårt för en dröm man inte riktigt kan ta på? Är det aldrig svårt att hålla motivationen uppe när man inte vet om man faktiskt kommer att få uppleva den där drömbilden man visualiserat sedan man var liten? Och hur håller man humöret uppe också när det inte går som man vill?

– Jo, visst hade det varit skönt om läget varit lite säkrare, medger hon med ett skratt.

– Det är enormt tuff konkurrens men samtidigt som ovissheten såklart är stressande så tror jag också att det är positivt på många vis eftersom det sporrar många svenska damer med samma stora dröm just nu. Har man en dålig träning så måste man tänka att nästa blir bra och jag brukar peppa mig själv med att tänka att när jag kör på halvfart så tränar mina konkurrenter stenhårt.

När samtalet glider över på vad det är som gör att hon brinner för just konståkningen kommer svaret blixtsnabbt:

– För att det är det roligaste som finns. Man får lära sig så mycket av den här sporten; att utmana sig själv, sätta upp mål, ta smällar, hantera motgångar, ta kritik och eget ansvar, lyckas och misslyckas, vara aktiv och samtidigt bli alldeles klar över att man kan mycket mer än man tror och att man alltid reser sig upp lite starkare. Mina framtida barn skulle definitivt få föra konståkningen vidare i familjen om de skulle vilja, skrattar hon.

I Linnea bor en urkraft och en tävlingsmänniska. En målorienterad, träningsvillig, envis och stark tjej med en aldrig-ge-upp-mentalitet och vilja av järn. Men också en enormt ödmjuk tjej som fått lära sig hantera motgångar den hårda vägen (se kommande intervju kring Linneas väg tillbaka från sjukdom och utmattning) och som är noga med att värdesätta sin omgivning och sina förutsättningar. När hon får frågan om vad som är nyckeln till framgång blir svaret:

– Det är så otroligt viktigt med en bra klubb, bra träningskompisar, positiv träningsmiljö och bra tränare. Det är det som får en att orka lägga ner alla timmar och all tid trots att det är motigt ibland och trots att målen ibland är ovissa och långt borta. Jag hade aldrig fixat det utan den miljön jag är i och jag har haft förmånen att ges fina förutsättningar under mina konståkningsår, säger Linnea med ett leende och fortsätter:

– Min stora dröm är att få åka ett internationellt mästerskap men det är jättehärligt att träna i en miljö där alla mål är och får lov att vara lika viktiga. Alla behöver inte vilja bli bäst eller vilja satsa utan alla är så himla mycket värda ändå. Mitt EM- mål är inte viktigare än att landa en axel eller att åka sin första stjärntävling utan alla individuella mål är och ska få vara precis lika viktiga!

Klockan i rummet tickar förbi 21.30 och vi avrundar en lång ishallsdag som inneburit dubbla ispass och ett par bra träningar för Linnea som med glittrande ögon avslutar samtalet med att konstatera att hon ser fram emot att få ge sin stora dröm en chans den här säsongen- och att det snart, efter lite sömn och omladdning, är dags för en ny ishallsdag och nya träningspass!

3 snabba med Linnea Mellgren

Ditt bästa konståkningsminne?
Ett av mina största konståkningsminnen är när jag satte trippel- trippel på SM första gången, det var en jättehärlig känsla. Jag kommer ihåg att jag gjorde en segergest i programmet och att den inte alls passade till musiken.

Det bästa med IFK?
Det är utan tvekan gemenskapen! Det är alltid kul att komma till ishallen och det är alltid en grym, peppig stämning både på isen och utanför. Det tror jag är ganska unikt och verkligen enormt mycket värt!

Det bästa med Konståkning?

Det bästa med konståkningen är att få träna, komma till ishallen och klubben och att få uppnå de mål och utmaningar man sätter upp för sig själv!”

Artikeln är skriven av Louise Nilsson och ni hittar den HÄR på IFK Helsingborgs hemsida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s